Framtidens arbetsplats – vi summerar Almedalen

Medarbetarupplevelse, Övrigt

Vid årets Almedalsvecka fanns Brilliant på  plats med en egen träffpunkt. Temat för i år var framtidens arbetsplats. Välbesökta seminarium med bland andra Microsoft, Handels, Futurion, MÄN och Gamgi i panelerna.

Vi diskuterade framtidens arbetsplats ur olika perspektiv, först ut digitalisering och AI, hur påverkar det framtidens arbetsplats? Ett tema som med facit i hand visade sig vara mitt i prick för de hetaste debatterna under årets almedalsvecka. För vad sker egentligen på arbetsplatsen när vi stoppar in artificiell intelligens? Vi kan konstatera att AI inte kommer ersätta människan utan framtidens arbetsplats bygger på en kombination av att digitalisering och människa går hand i hand. Det ställer stora krav på ledarskapet och kanske att vi behöver rita om kartan i bolaget? Självledarskapet nämndes som en extremt viktig parameter – viktig som en naturlig del för att medarbetarna ska kunna prestera och utvecklas på arbetet men också en utmaning för dagens ledare när generation Y kliver in på arbetsplatsen där självledarskapet kanske inte är helt på plats ännu.

Vi lyfte vidare debatten kring #postmetoo genom spännande seminarium och keynote speakers. Vi konstaterar att det kommer vara ett före och ett efter metoo där lagstiftningen behöver skärpas framöver och arbetsgivaren kommer behöva ta ett allt större ansvar. Det är dock inte enbart en ledningsfråga utan organisationen behöver ha en struktur för hur man hanterar dessa frågor där medarbetarna ska veta exakt var de ska vända sig och chefer behöver få utbildning i hur de ska hantera kränkningar. Vi diskuterade också mäns ansvar i debatten – män som föds in i en maktposition de själva inte valt – ansvaret ligger då i att aktivt ta tag i detta och utnyttja den maktpositionen till något som driver utvecklingen i frågan framåt.

Vi behandlade även ämnet sjukfrånvaro och vilka orsaker ligger till grund för det? På plats i Almedalen presenterade en rykande färsk analys på siffror från Sigtuna kommun där vi tittat på vilka orsaker som ligger till grund för deras höga sjukfrånvarosiffror. Vi konstaterar att bland annat storlek på arbetsgruppen påverkar liksom den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

Utöver vår egna träffpunkt har Almedalen i år levererat många intressanta möten med kunder, leverantörer, näringsliv och förbund. Vi ser fortsatt fram mot att sätta Sverige på kartan när det gäller datadrivna insikter om hur organisationer mår!

 

För mer läsning: Analysen om hur välmående svenska arbetsplatser är, klicka här! Och om hur Sigtuna kommun arbetar för att fortsatt vara en välmående organisation, klicka här!

 

Foto: Derry Philip Film agency

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Sofie Johansson Av Sofie Johansson

Studie | om ledarskap kopplat till lönsamhet

Ta del av vår exklusiva studie som nyligen tagits fram i syfte att undersöka hur ledarskap påverkar bolagslönsamheten. Studien och resultatet baseras på data från …

Relaterade inlägg

Sofie Johansson Av Sofie Johansson

Studie | om ledarskap kopplat till lönsamhet

Ta del av vår exklusiva studie som nyligen tagits fram i syfte att undersöka hur ledarskap påverkar bolagslönsamheten. Studien och resultatet baseras på data från …